• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ZŁOTE GODY PAR MAŁŻEŃSKICH Z MIASTA I GMINY KAŃCZUGA

     „… i przyrzekam, że uczynię wszystko, aby nasze małżeństwo było zgodne, szczęśliwe i trwałe”. Takie słowa pięćdziesiąt lat temu wypowiadały pary z Miasta i Gminy Kańczuga. Jubileusz pół wieku wspólnego życia świętowały uroczyście, 18 września 2018r. w Ośrodku Kultury Miasta i Gminy w Kańczudze....

Czytaj dalej →

Muzeum w terenie - film "Odpustowe pierniki z Kańczugi"

    27 września 2018 r. zapraszamy do OKMiG w Kańczudze na projekcję filmu "Odpustowe pierniki z Kańczugi"...

Czytaj dalej →

Koncert Niepodległościowy w Siedleczce

   16 września 2018 r. w Kościele Parafialnym w Siedleczce odbył się Koncert z okazji 100 Rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości......

Czytaj dalej →

Nabór do Szkółki Muzycznej 2018/2019

  12 września 2018 r. zapraszamy osoby zainteresowane na spotkanie organizacyjne w sprawie nauki gry w Szkółce Muzycznej działającej przy OKMiG w Kańczudze...

Czytaj dalej →

Miejsko - Gminne Dożynki 2018

   15 sierpnia 2018 r. na Stadionie MKS w Kańczudze odbyły się Miejsko - Gminne Dożynki......

Czytaj dalej →

IV BIESIADA NAD MORAWSKIM ŁĘGIEM

           02 pażdziernika 2016r. w Morawsku odbyła się IV Biesiada nad Morawskim Łęgiem - prezentacja tradycyjnych potraw wiejskich, w której pod patronatem Ośrodka Kultury Miasta i Gminy w Kańczudze uczestniczyło KGW z Siedleczki zdobywając I Miejsce  i Łopuszki Wielkiej zdobywając wyróżnienie.

Duże zainteresowanie jadłem regionalnym sprawia, iż coraz więcej Kół Gospodyń Wiejskich, zespołów z chęcią pokazuje potrawy kulinarne. Celem konkursu na tradycyjną potrawę regionalną jest ocalenie od zapomnienia oryginalnych, regionalnych potraw wytwarzanych w gospodarstwach wiejskich, charakterystycznych dla poszczególnych regionów, afirmacja dziedzictwa kulinarnego poszczególnych miejscowości, prezentacja przedmiotów użytecznych w dawnym gospodarstwie, popularyzacja miejscowości i jej aktywności.

       Organizatorom zależy aby zachowywać i odwzorowywać dziedzictwo kulinarne poszczególnych regionów wykorzystujących dostępne na tym terenie produkty rodzime - czerpać z bogactw natury. Poniżej zamieszczamy protokół z obrad komisji oceniającej.

                                                                     Protokół

z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego – IV BIESIADY NAD MORAWSKIM ŁĘGIEM –

prezentacji tradycyjnych potraw wiejskich w Morawsku 2 października 2016 r.

Komisja w składzie:

Krystyna Trojanowska

Agata Nowak

Krzysztof Zieliński

Po obejrzeniu i degustacji potraw konkursowych z 9 stoisk postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia ufundowane przez: Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz Wójta Gminy Jarosław:

I nagroda dla KGW z Siedleczki za efektownie przygotowane stoisko z punktu widzenia etnografii, a także umiejętne połączenie zebranych przedmiotów z prezentowanymi potrawami ściśle związanymi z tradycją regionalną. Nagroda pieniężna w wysokości 650,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

II nagroda dla stowarzyszenia „Razem w przyszłość” z Morawska za ciekawą ekspozycję wszystkich walorów kulinarnych lokalnej społeczności zaczynając od przekąsek poprzez dania główne, a na deserach i przetworach kończąc. Nagroda pieniężna w wysokości 450,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

Dwie III nagrody dla: - Stowarzyszenia Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego za „żywe stoisko ekspozycyjne” połączone z prezentacją wyciskania owoców, wzbogacone o historyczne publikacje przepisów kulinarnych. Nagroda pieniężna w wysokości 300,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

- KGW z Leżachowa za skuteczne połączenie tradycji ze współczesnością. Nagroda pieniężna w wysokości 300,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

Pięć wyróżnień po 100,00 zł każde oraz nagrody rzeczowe dla (alfabetycznie):

- KGW w Drohobyczce za umiejętność wyszukiwania i prezentacji przedmiotów z dawnej kuchni,

- Stowarzyszenia „Nad Sanem” w Kostkowie za piernik z buraka ćwikłowego oraz za przetwory warzywno-owocowe,

- KGW z Łopuszki Wielkiej za barwność stoiska – rozmaitość elementów dekoracji,

- Stowarzyszenia „Kobiety dla Makowiska” za przypominający smak potraw z dzieciństwa – zupę z dyni słono-słodką z zacierką,

- Zespołu „Piganeczki” z Pigan za przywrócenie smaku pamięci i prezentacji potrawy – Jagielnica dyniowa z jabłkami i melasą.

Komisja jest pod wielkim wrażeniem zaprezentowanych potraw, dbałości o strój regionalny, jak również kreatywne podejście do prezentacji stoisk.

Komisja proponuje, aby w przyszłorocznej edycji konkursu zaprezentować potrawy z wykorzystaniem twarogu i rodzimych owoców.

zródło: ck.przemysl.pl

                  Zapraszamy do Galerii


Dodano 10:08 04-10-2016 przez OKMiG