• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

II OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL PIEŚNI LEGIONOWEJ-ELIMINACJE REGIONALNE

          Serdecznie zapraszamy wszystkie chętne osoby które ukończyły 16 lat na eliminacje regionalne do II OGÓLNOPOLSKIEGO FESTIWALU PIEŚNI LEGIONOWEJ, który odbędzie się 14 kwietnia 2018r. w naszym Ośrodku Kultury....

Czytaj dalej →

XXVIII PODKARPACKI FESTIWAL PIOSENKI "ŚPIEWAJ RAZEM Z NAMI"

   Serdecznie Zapraszamy na XXVIII Podkarpacki Festiwal Piosenki "Śpiewaj Razem z Nami"- eliminacje powiatu przeworskiego który odbędzie się 03 marca(sobota) 2018r. o godz. 10:00 w Sali Widowiskowej Ośrodka Kultury Miasta i Gminy w Kańczudze. ...

Czytaj dalej →

FERIE Z KULTURĄ:-)

      Tegoroczne ferie zimowe to pierwsze dwa tygodnie lutego w programie ferii w naszym Ośrodku Kultury znalazło się wiele atrakcji dla dzieci i młodzieży . Zajęcia trwały codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach od 10:00 do 14:00 warsztaty rękodzielniczo-artystyczne, zajęcia plastyczne, warsztaty kulinarne a w godzinach popołudniowych i wieczornych zajęcia szachowe, karate i zumba Kids. Ośrodek Kultury przygotował podczas Ferii Zimowych bogatą ofertę spędzania czasu wolnego dla dzieci i młodzieży....

Czytaj dalej →

Koncert Noworoczny 28.01.2018 r.

    W niedzielne popołudnie 28 stycznia 2018 r. w Hali Sportowej przy ul. Parkowej w Kańczudze odbył się Koncert Noworoczny......

Czytaj dalej →

Ferie z Kulturą:-)

       FERIE Z KULTURĄ :-)      Zapraszamy na przedstawienie PINOKIO Środa  31 Styczeń 2018r....

Czytaj dalej →

IV BIESIADA NAD MORAWSKIM ŁĘGIEM

           02 pażdziernika 2016r. w Morawsku odbyła się IV Biesiada nad Morawskim Łęgiem - prezentacja tradycyjnych potraw wiejskich, w której pod patronatem Ośrodka Kultury Miasta i Gminy w Kańczudze uczestniczyło KGW z Siedleczki zdobywając I Miejsce  i Łopuszki Wielkiej zdobywając wyróżnienie.

Duże zainteresowanie jadłem regionalnym sprawia, iż coraz więcej Kół Gospodyń Wiejskich, zespołów z chęcią pokazuje potrawy kulinarne. Celem konkursu na tradycyjną potrawę regionalną jest ocalenie od zapomnienia oryginalnych, regionalnych potraw wytwarzanych w gospodarstwach wiejskich, charakterystycznych dla poszczególnych regionów, afirmacja dziedzictwa kulinarnego poszczególnych miejscowości, prezentacja przedmiotów użytecznych w dawnym gospodarstwie, popularyzacja miejscowości i jej aktywności.

       Organizatorom zależy aby zachowywać i odwzorowywać dziedzictwo kulinarne poszczególnych regionów wykorzystujących dostępne na tym terenie produkty rodzime - czerpać z bogactw natury. Poniżej zamieszczamy protokół z obrad komisji oceniającej.

                                                                     Protokół

z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego – IV BIESIADY NAD MORAWSKIM ŁĘGIEM –

prezentacji tradycyjnych potraw wiejskich w Morawsku 2 października 2016 r.

Komisja w składzie:

Krystyna Trojanowska

Agata Nowak

Krzysztof Zieliński

Po obejrzeniu i degustacji potraw konkursowych z 9 stoisk postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia ufundowane przez: Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz Wójta Gminy Jarosław:

I nagroda dla KGW z Siedleczki za efektownie przygotowane stoisko z punktu widzenia etnografii, a także umiejętne połączenie zebranych przedmiotów z prezentowanymi potrawami ściśle związanymi z tradycją regionalną. Nagroda pieniężna w wysokości 650,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

II nagroda dla stowarzyszenia „Razem w przyszłość” z Morawska za ciekawą ekspozycję wszystkich walorów kulinarnych lokalnej społeczności zaczynając od przekąsek poprzez dania główne, a na deserach i przetworach kończąc. Nagroda pieniężna w wysokości 450,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

Dwie III nagrody dla: - Stowarzyszenia Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego za „żywe stoisko ekspozycyjne” połączone z prezentacją wyciskania owoców, wzbogacone o historyczne publikacje przepisów kulinarnych. Nagroda pieniężna w wysokości 300,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

- KGW z Leżachowa za skuteczne połączenie tradycji ze współczesnością. Nagroda pieniężna w wysokości 300,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

Pięć wyróżnień po 100,00 zł każde oraz nagrody rzeczowe dla (alfabetycznie):

- KGW w Drohobyczce za umiejętność wyszukiwania i prezentacji przedmiotów z dawnej kuchni,

- Stowarzyszenia „Nad Sanem” w Kostkowie za piernik z buraka ćwikłowego oraz za przetwory warzywno-owocowe,

- KGW z Łopuszki Wielkiej za barwność stoiska – rozmaitość elementów dekoracji,

- Stowarzyszenia „Kobiety dla Makowiska” za przypominający smak potraw z dzieciństwa – zupę z dyni słono-słodką z zacierką,

- Zespołu „Piganeczki” z Pigan za przywrócenie smaku pamięci i prezentacji potrawy – Jagielnica dyniowa z jabłkami i melasą.

Komisja jest pod wielkim wrażeniem zaprezentowanych potraw, dbałości o strój regionalny, jak również kreatywne podejście do prezentacji stoisk.

Komisja proponuje, aby w przyszłorocznej edycji konkursu zaprezentować potrawy z wykorzystaniem twarogu i rodzimych owoców.

zródło: ck.przemysl.pl

                  Zapraszamy do Galerii


Dodano 10:08 04-10-2016 przez OKMiG

Aktualne wydarzenia


archiwum aktualności →

Linki

Dane teleadresowe

Ośrodek Kultury Miasta i Gminy w Kańczudze

ul. Parkowa 1
37-220 Kańczuga

NIP 794-16-86-192
Regon 001026929


Tel. 016-642-30-73

e-mail: okmig@op.pl