• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wakacyjny deser bosko kokosowy z borówkami:-)

  Wakacyjny deser bosko kokosowy z borówkami:-)...

Czytaj dalej →

Konkurs na opracowanie LOGO dla naszego Ośrodka Kultury :-)

Jesteś kreatywny?   Rysujesz?   Malujesz?  Masz fajne pomysły?   Wykorzystaj swój czas przed komputerem twórczo zaprojektuj nam LOGO i wygraj!...

Czytaj dalej →

Zaproś znajomego do Podkarpackiego - konkurs

Wspólnie z Centrum Kulturalnym w Przemyslu zapraszamy do udiału w konkursie "Zapros znajomego do Podkarpackiego"...

Czytaj dalej →

ZAPRASZAMY NA ZAJĘCIA :-)

Zapraszamy na zajęcia dużych i małych , młodszych i starszych, każdy znajdzie coś dla siebie...

Czytaj dalej →

INFORMACJA

                 Informacja...

Czytaj dalej →

Wakacyjny deser bosko kokosowy z borówkami:-)

Wakacyjny deser bosko kokosowy z borówkami:-)

       Deser w pucharkach, bardzo lubimy taką formę – każdy ma swoją porcję, jest elegancko i … sprawiedliwie;) To idealny deser po niedzielnym obiadku;)

Sezon na borówkę się rozpoczął , więc pora wykorzystać bardzo zdrowe dobrodziejstwa, ponieważ jagody przeciwdziałają nowotworom dzięki niebieskiej barwie, którą nadają tym owocom związki z rodziny antocyjanów i fenoli. Borówki poprawiają też wzrok, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie. Odpowiednio dawkowane jagody pomogą pozbyć się pasożytów jelitowych u dzieci… a więc same pozytywy niosące duuużo dobrego

Na spodzie pucharka mamy, kontrastujące z białą masą, pokruszone na pył herbatniki kakaowe Kolejną warstwą deseru jest kokosowa „pianka” oraz owoce przykryte galaretką a „lewitujące” borówki od razu przyciągają wzrok.

Porcja wystarcza na 10 dużych pucharków:

• 750 g mascarpone

• 600 ml mleczka kokosowego

• 10 łyżek cukru pudru

• 5 łyżeczek żelatyny

• około 80 ml mleka

Dodatkowo:

• 300g kakaowych herbatników (mogą też być z nadzieniem)

• borówka amerykańska (ilość wg uznania) my kupiliśmy 1l

• wiórki kokosowe do posypania

• 2 galaretki przezroczyste Winiary winogronowy smak lub gruszkowy

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Herbatniki mielimy na pył. Rozsypujemy na dno pucharków.

Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem, mieszamy i odkładamy do napęcznienia. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż zacznie się rozpuszczać (nie gotujemy). Lekko studzimy.

W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, wlewamy mleczko kokosowe i wsypujemy cukier. Miksujemy wszystko na średnich obrotach miksera, do połączenia. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. 

Masę od razu przelewamy do pucharków (dość szybko tężeje). 

Deser wstawiamy do lodówki na około pół godziny (do całkowitego stężenia).

Po wyjeciu z lodówki uikładamy borówki i zalewamy tężejącą glalaretką

 Deser ponownie schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy borówkami i wiórkami kokosowymi, dekorujemy listkiem mięty.

Smacznego!

Zobacz jak my przygotowywaliśmy ten deser    <>


Dodano 12:30 17-07-2020 przez OKMiG

Aktualne wydarzenia


archiwum aktualności →

Linki

Dane teleadresowe

Ośrodek Kultury Miasta i Gminy w Kańczudze

ul. Parkowa 1
37-220 Kańczuga

NIP 794-16-86-192
Regon 001026929


Tel. 016-642-30-73

e-mail: okmig@op.pl